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.  
 
 
 
 

Sidelights 

 

Interpretation to COLREG 1972 Annex 1 Section 3 (b) 

 

Annex 1, Section 3(b) reads: On power-driven vessels of 20 m or more in length the 

sidelights shall not be placed in front of the forward masthead lights. They shall be placed at 

or near the side of the vessel. 

 

Interpretation 

The term "near the side" is interpreted as being a distance of not more than 10% of the 

breadth of the vessel inboard from the side, up to a maximum of 1 m. 

Where the application of above requirement is impractical (e.g. small ships with 

superstructure of reduced width) exemption may be given on the basis of the Flag Authority 

acceptance. 

 

REFERENCES: 

 

- COLREG 1972 Annex 1 Section 3 (b) 
 
-  ATTACHMENTS: No 
     
Kindest Regards,  
 

Val Bozenovici 
Naval Architect – Conarina Technical Director 
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